Ο Newey φεύγει υπό τους όρους του και η Ferrari τον περιμένει


Ο Adrian Newey αποχωρεί από τη Red Bull μετά από δύο δεκαετίες, και το πράττει όπως αυτό επιθυμούσε, όσο γρήγορα επιθυμούσε, για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του.

  • Φωτό: Getty Images / Red Bull Content Pool
  • 1/5/2024

Αυτό που έμοιαζε απίθανο μόλις μερικούς μήνες πριν, τώρα είναι πραγματικότητα, και μάλλον ζοφερή για τη Red Bull.

Ο επικεφαλής του τεχνικού τομέα της, ο άνθρωπος που συνδύασε το όνομά του με αυτήν επί 19 συναπτά χρόνια, ο Adrian Newey, αποτελεί ήδη ξένο σώμα. Θα συνεχίσει να βρίσκεται εντός του οργανισμού αλλά εστιάζοντας αποκλειστικά στο hypercar RB17, ενώ την άνοιξη του 2025 θα τεθεί σε πλήρη ισχύ η παραίτησή του.

Αυτό σημαίνει πως ο Βρετανός δεν θα χρειαστεί να πάρει αναγκαστική άδεια το 2025, αφού αυτή αρχίζει πρακτικά από τώρα, δίνοντάς του το ελεύθερο να καταπιαστεί με ένα νέο project ενόψει των μεγάλων αλλαγών στους κανονισμούς το 2026.

Ήταν σκληρές οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ιδίου (ή, αν προτιμάτε, των δικηγόρων του) και της RBR το τελευταίο διάστημα. Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τον Christian Horner στις αρχές του έτους, τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της διοίκησης να τον απομακρύνει από το προσκήνιο προτάσσοντας νεότερα μέλη του τεχνικού επιτελείου, και την έλλειψη στήριξης από τον οργανισμό, ο Newey απλώς δεν ένιωθε πλέον ούτε βασικός πυλώνας της, ούτε καν ενεργό μέλος της. Για αντίστοιχους λόγους είχε αποχωρήσει κι από τη McLaren το 2004. Έχει δείξει ότι χρειάζεται να νιώθει πως έχει τον έλεγχο, όταν αυτός το επιθυμεί - αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει ανά τα χρόνια ότι το αξίζει.

Αποχωρώντας από την ομάδα του Milton Keynes, ο Newey είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα κλείσει την καριέρα του πρόωρα - δεν διαπραγματεύτηκε το να μπορεί να αναλάβει καθήκοντα όποτε αυτός το θελήσει σε άλλη ομάδα χωρίς λόγο. Βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Ferrari, εξαιρετικά προχωρημένες, με τον ίδιο να ταξιδεύει και στην Ιταλία μετά το GP της Κίνας, ενώ δέχτηκε και τις επισκέψεις του Fred Vasseur στο Λονδίνο (σ.σ. ρεπορτάζ της Gazzetta dello Sport). 

Αντιστοίχως, έχει λάβει μία άκρως δελεαστική πρόταση από την Aston Martin. Ο Lawrence Stroll χαρίζει γη και ύδωρ στον Newey, όχι μόνο γιατί μπορεί, αλλά γιατί πιστεύει ακράδαντα πως είναι μόλις μερικά βήματα μακριά από το να χτίσει τη δική του δυναστεία στην F1. Αν μπορεί να πείσει και τον Βρετανό μηχανικό και σχεδιαστή για αυτό, δεν αποκλείεται να εξασφαλίσει την υπογραφή του.

Όσον αφορά τη McLaren, μοιάζει ως το λιγότερο πιθανό σενάριο. Όχι γιατί έφυγε από εκεί «καίγοντας γέφυρες» πριν 20 χρόνια (όπως διαβάζετε, έχουν παρέλθει πια 20 χρόνια), αλλά περισσότερο διότι δεν έχει το δέλεαρ του συνεργαστεί με έναν εκ των Hamilton και Alonso - δεδηλωμένα «απωθημένα» του, παρά την τεράστια καριέρα που έχει διάγει.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ακόμα έχει τη δίψα μέσα του να βρει μία νέα πρόκληση, να κατακτήσει κι άλλες κορυφές, όσες περισσότερες μπορεί. Και με δεδομένο το ποιοι τον «κυνηγούν», οι πιθανότητες είναι με το μέρος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό είναι το πιο αποτυχημένο μονοθέσιο που σχεδίασε ο Adrian Newey

Η (παρ’ ολίγον τριπλή) τραγωδία που άλλαξε τον ρουν του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Roland Ratzenberger: Ο θάνατος που ο κόσμος της Formula 1 τείνει να ξεχνά