Ρωσία: Σε πρώην εργοστάσιο της Toyota η παραγωγή της λιμουζίνας του Πούτιν (photos)


Το Aurus Senat είναι η λιμουζίνα που έχει επιλέξει ο Πούτιν για τις μετακινήσεις του. Κάτω από το μακρύ καπό υπάρχει ένας V8 twin-turbo των 4,4 L που αποδίδει 606 PS.

  • ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 9/5/2024

Σε φάση ανασυγκρότησης βρίσκεται η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και μετά την απόφαση πολλών δυτικών εταιρειών να αποχωρήσουν από τη χώρα, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Πιο ηχηρή αποχώρηση ήταν της Renault η οποία πούλησε τις μετοχές της στην AvtoVAZ έναντι συμβολικού ποσού και παράλληλα πάγωσε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη τού νέου Lada Niva στην πλατφόρμα του Dacia Duster.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που επιχειρείται συγκαταλέγεται και η αξιοποίηση εργοστασίων η λειτουργία των οποίων πάγωσε μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων.

Ένα από αυτά ήταν το εργοστάσιο της Toyota στην Αγία Πετρούπολη το οποίο ετοιμάζεται να μπει ξανά σε λειτουργία κατασκευάζοντας τα πολυτελή αυτοκίνητα της Aurus που έχει επιλέξει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις μετακινήσεις του.

Η αποκάλυψη έγινε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό βιομηχανίας Denis Manturov σημειώνοντας ότι το εργοστάσιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί πριν από το τέλος του 2024. Θυμίζουμε ότι η Toyota μεταβίβασε πέρυσι το εργοστάσιο στην κρατική εταιρεία NAMI η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Aurus.

H Aurus ξεκίνησε αρχικά να κατασκευάζει τα αυτοκίνητά της στο Tatarstan που απέχει σχεδόν 1.000 km από τη Μόσχα. Αυτή τη στιγμή έχει στη γκάμα της το Senat το οποίο βγαίνει σε έκδοση Limousine, Long καθώς και ένα επιβλητικό SUV, το Komendant.

Το Aurus Senat είναι η λιμουζίνα που έχει επιλέξει ο Πούτιν για τις μετακινήσεις του. Μάλιστα, πρόσφατα πέρασε σε facelift έκδοση, η οποία θα είναι διαθέσιμη για τους πελάτες από το 2025, ωστόσο ήδη βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Ρωσίας και των μελών της συνοδείας του. 

Κάτω από το μακρύ καπό υπάρχει ένας κινητήρας V8 twin-turbo των 4,4 L που αποδίδει 606 PS και 880 Nm ροπής, ενώ συνδυάζεται με 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Εξωτερικά, απέκτησε νέα σχεδιαστικά στοιχεία, με τη μάσκα να έχει πιο μοντέρνο σχήμα και να αποκτά διακοσμητικό φινίρισμα στο πάνω μέρος. Αναβαθμισμένοι είναι και οι Matrix LED προβολείς, ενώ στο πίσω μέρος τα φωτιστικά σώματα έχουν πιο ορθογώνιο σχήμα, την ώρα που η θέση για την πινακίδα έχει μετατοπιστεί χαμηλότερα. Η πίσω όψη θυμίζει αρκετά την Bentley Flying Spur. Στο εσωτερικό, τοποθετήθηκε νέο σύστημα infotainment NAMI MM, με μεγαλύτερες οθόνες. Οι κάμερες που ελέγχουν περιμετρικά την κίνηση είναι εξελιγμένες, ενώ η λιμουζίνα διαθέτει και σύστημα Night Vision.

Αν μη τι άλλο, το Aurus Senat θεωρείται ένα project υψηλού κύρους για το Κρεμλίνο, ενώ στη βασική έκδοσή του κοστίζει σχεδόν 18 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 180.000 ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα «supercars» που κατασκευάστηκαν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα

Η Volkswagen βάζει πωλητήριο στο εργοστάσιό της στη Ρωσία

Το νέο Lada Aura αρνείται να εκκινήσει σε επίδειξη - Παγωμάρα για τα στελέχη της Avtovaz (video)