Αυτόνομα συστήμα ασφαλείας αυτοκινήτων: Βλέπουν τις μοτοσυκλέτες;


Η FEMA (Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστικών Ενώσεων). έχει αναδείξει πολλάκις τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή καινοτόμων αυτόνομων συστημάτων ασφαλείας στα αυτοκίνητα - όπως λ.χ. το ολοένα και πιο δημοφιλές στους κατασκευαστές Advanced Emergency Braking System - τα οποία φαίνεται πως εξελίσσονται λαμβάνοντας υπόψη τα άλλα αυτοκίνητα και τους πεζούς, αλλά δυσκολεύονται πολύ στο να αντιληφθούν τις μοτοσυκλέτες.

  • 13/9/2018

Μάλιστα, το πρόβλημα έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο με την εμφάνιση αυτόνομων οχημάτων, τα οποία επίσης έχουν εξελιχθεί δίχως να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μοτοσυκλέτας και ήδη έχουν σημειωθεί ατυχήματα στην Ευρώπη με Tesla που οδηγώντας με auto pilot έπεσαν πάνω σε μοτοσυκλέτες χωρίς προφανή λόγο.

Η αιτία, κατά τη FEMA, είναι πως η ανάπτυξη και δοκιμή αυτών των συστημάτων έχει γίνει αντιμετωπίζοντας τις μοτοσυκλέτες όπως όλα τα υπόλοιπα οχήματα, αδυνατώντας έτσι να ξεχωρίσουν τις ιδιαιτερότητες στην κίνησή τους, όπως για παράδειγμα τον τρόπο που μπορεί να εμφανιστούν από απρόβλεπτες γωνίες προσπερνώντας με αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα, συχνά «ξεγελώντας» τους αισθητήρες των συστημάτων αυτών.

Για τον λόγο αυτόν έχει συσταθεί το MUSE, ή Motorbike Users Safety Enhancement, ένα πλάνο δράσης που καταρτίστηκε στη Γαλλία από την εταιρεία αξιολόγησης UTAC CERAM με τη συνεργασία αρκετών βιομηχανιών, όπως οι Renault, VW, BMW, FCA, Subaru, Honda, Autoliv, ZF-TRW, Valeo, Bosch και Denso.
Στόχος του MUSE είναι να εξετάσει τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας ως προς την αλληλεπίδρασή τους με τα δίκυκλα και στη συνέχεια να καταρτιστούν πρωτόκολλα για τη δοκιμή και αξιολόγησή τους.

Ήδη η UTAC CERAM και η 2activeSystems έχουν κατασκευάσει ένα πρωτότυπο μοντέλο (dummy) μοτοσυκλέτας-αναβάτη για να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς στις μελλοντικές δοκιμές των συστημάτων ασφαλείας.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως η βιομηχανία έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω στην αναγνώριση των μοτοσυκλετών από τα προχωρημένα συστήματα ασφαλείας. Δοκιμές που έγιναν στην Ολλανδία από την αρμόδια υπηρεσία οχημάτων της χώρας, RDW, νωρίτερα στη χρονιά έδειξαν την ανάγκη για σωστά συστήματα ασφαλείας. Πάνε χρόνια που ζητάμε να ενσωματωθούν οι μοτοσυκλέτες στις νέες τεχνολογίες των αυτοκινήτων και φαίνεται πως ακουστήκαμε από κάποιους εκ των σημαντικότερων παικτών της αγοράς,» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της FEMA, Dolf Willigers.