Αυτόνομο scooter... “εκπαιδεύει” αυτόνομα αυτοκίνητα!


Γίνεται ένα μηχάνημα να “εκπαιδεύσει” ένα άλλο; Είναι δυνατόν να ανατεθούν ρόλοι “δάσκαλου” και “μαθητή” σε πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα; Ναι! Αυτά που αποτελούσαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας πριν από μερικά χρόνια, έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα.

  • 6/6/2018

Όπως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η AB Dynamics, εταιρεία που προσφέρει know how και υλικοτεχνικό εξοπλισμό στις αυτοκινητοβιομηχανίες για την διενέργεια δοκιμών, δημιούργησε ένα ένα hi-tech σχολείο.

Στον ρόλο του μαθητή, αυτοκίνητο εξοπλισμένο με ADAS (Αυτόνομα Συστήματα Ασφάλειας), στο ρόλο του δάσκαλου, ένα αυτόνομο BMW C1 Scooter, που ισορροπεί μόνο του και έχει την δυνατότητα να επαναλαμβάνει συγκεκριμένα σενάρια κίνησης και ελιγμών, αλλάζοντας με ακρίβεια συγκεκριμένες παραμέτρους σε αυτά.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που αυτά τα δύο οχήματα βρέθηκαν σε πίστα δοκιμών; Η “εκπαίδευση” του αυτοκινήτου ή για να το θέσουμε καλύτερα, η βελτίωση του αλγόριθμου που “τρέχει” τα αυτόνομα συστήματα ασφαλείας του. Γιατί όμως;

Γιατί η συγκεκριμένη τεχνολογία στα ADAS συστήματα βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη και σε ότι αφορά στην αναγνώριση και στην πρόβλεψη των κινήσεων μεγάλων ή αργά κινούμενων οχημάτων, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.
 



Εκεί που τα πράγματα... χωλαίνουν από λίγο ως πολύ όμως, είναι στον εντοπισμό και στην πρόβλεψη κινήσεων των μοτοσυκλετών και των scooter. Η ευελιξία, η επιτάχυνση και μικρή μετωπική επιφάνεια των δίτροχων, βάζουν δύσκολα στους αλγόριθμους των συστημάτων ασφαλείας των αυτοκινήτων.

Προκειμένου λοιπόν να πραγματοποιηθούν σενάρια σε πραγματικές συνθήκες, έτσι ώστε το σύστημα ενός αυτοκινήτου να καταγράψει με ακρίβεια την δυναμική και τις παραλλαγές της κίνησης ενός δίτροχου, η AB Systems δημιούργησε το συγκεκριμένο αυτόνομο scoter.

Με το scooter να εκτελεί με ακρίβεια διάφορους ελιγμούς γύρω από το αυτοκίνητο, αλλάζοντας συγκεκριμένες συνισταμένες, όπως ταχύτητα και τόξα ελιγμών κάθε φορά, δίνει την “ευκαιρία” στα συστήματα του αυτοκινήτου να καταγράψουν πολλά και ποίκιλλα δεδομένα που αφορούν στην κίνηση ενός δίτροχου.

Έτσι την επόμενη φορά που ένα αυτοκίνητο... “σπουδαγμένο” στο σχολείο της AB Systems, συναντήσει ένα δίτροχο σε πραγματικές συνθήκες, θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να το εντοπίσει και να προβλέψει την κίνηση του, σε σχέση με τα... “στουρνάρια” που ακόμα δεν έχουν “μαθητεύσει”.

H AB Systems διαθέτει το scooter και φυσικά την τεχνογνωσία για τις δοκιμές αυτές, σε οποιαδήποτε αυτοκινητοβιομηχανία ενδιαφέρεται να βελτιώσει τα ADAS συστήματα της, στον συγκεκριμένο τομέα.