Shetters ζελατίνα κράνους – Από διάφανη σε φιμέ, μέσα σε 0,04 sec!


Την τελευταία λέξη της φωτοχρωμικής τεχνολογίας χρησιμοποιεί η γαλλική εταιρεία Shetters, εφαρμόζοντας την σε γυαλιά ηλίου και ζελατίνες μοτοσυκλετιστικών κρανών. Ουσιαστικά πρόκειται για υγρούς κρυστάλλους, παρόμοιους με αυτούς που βρίσκονται στις LCD οθόνες, οι οποίοι όταν ηλεκτριστούν αλλάζουν την μοριακή τους δομή, μεταβάλλοντας και την διαπερατότητα τους από το φως.

  • 21/6/2018

Η Shetters, κατάφερε να τους ενσωματώσει σε μια ζελατίνα κράνους μαζί με έναν φωτοευαίσθητο αισθητήρα ο οποίος και καταγράφει τις εναλλαγές στην φωτεινότητα του περιβάλλοντα χώρου. Αναλόγως λοιπόν των διακυμάνσεων, η ζελατίνα προσαρμόζει ταχύτατα την διαπερατότητα της αό το φως.

Δεν υπάρχει ανάγκη για φόρτιση ή μπαταρίες αφού το όλο σύστημα έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε ηλεκτρισμό, οι οποίες καλύπτονται από μικρά ηλιακά πάνελ, ενσωματωμένα επίσης στην ζελατίνα.

Η Shetters σκοπεύει αρχικά να κυκλοφορήσει τις ζελατίνες αυτές για κράνη των εταιρειών Arai και SHOEI, με τις τιμή, στα 200 ευρώ να είναι αρκετά τσουχτερή. Αν πάντως το βρίσκετε ενδιαφέρον, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα της Shetters στο Kickstarter και να συνεισφέρετε.