CFMOTO 1250 TR-G 2023


Με έναν μεγάλο V2 1,279 cc στην καρδιά της και πλούσιο εξοπλισμό, η μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα που έχει παράξει ως τώρα η CFMOTO είναι έτοιμη για παγκόσμιο τουρισμό.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 2/8/2023

Η πρώτη φορά που έγινε γνωστή η πρόθεση της CFMOTO να φτιάξει μια μεγάλη μοτοσυκλέτα τουρισμού ήταν το 2019 όταν δημοσιεύτηκαν σχέδια πατεντών της κινέζικης εταιρείας. Έναν χρόνο μετά η μοτοσυκλέτα ήταν έτοιμη για το ντεμπούτο της στην έκθεση CIMA Motor 2020 ως πρωτότυπο, μα στο μεταξύ πριν τη μαζική παραγωγή η κινέζικη αστυνομία είχε αποκτήσει τη δική της σειρά 1250 TR-G.

Πέρασαν τρία χρόνια έως ότου η έκδοση παραγωγής κάνει ένα νέο ντεμπούτο σε έκθεση της Κίνας τον Μάιο που πέρασε, ενώ πλέον εντάχθηκε στην κεντρική ιστοσελίδα της CFMOTO ως μοντέλο 2023.

Με περισσότερες πληροφορίες πια στη διάθεσή μας, διαπιστώνουμε πως ο κινητήρας δεν είναι ο LC8 της ΚΤΜ από τα ανάλογα 1290 μοντέλα της όπως ήταν η γενική αντίληψη ως τώρα λόγω της στενής συνεργασίας των δύο εταιρειών. Η συγκεκριμένη μονάδα που κατασκευάζεται από τη CFMOTO έχει ίδια γεωμετρία κυλίνδρων με περιεχόμενη γωνία 75 μοιρών, μα είναι λίγο μικρότερη σε κυβισμό. Η διαφορά προκύπτει από πιστόνια με την ίδια διάμετρο (108 mm), αλλά κοντύτερη διαδρομή κατά 1.2 χιλιοστά (69.8 mm έναντι 71 της ΚΤΜ), κάτι που μας κάνει χωρητικότητα 1,279 cc.

Σημαντική είναι η διαφορά και στην απόδοση, καθώς ο δικύλινδρος του 1250 TR-G αποδίδει μέγιστη ισχύ 141 hp στις 8,500 rpm και ροπή 12.2 kgm στις 7,000 rpm έχοντας να κινήσει μια μάζα 300 κιλών.

Από πλευράς εξοπλισμού η CFMOTO δεν κάνει οικονομίες. Ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι 48 mm Marzocchi, δύο ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες Brembo μπροστά και μια διπίστονη πίσω με υποστήριξη από Cornering ABS, quick shifter, μονόδρομος συμπλέκτης και σταμπιλιζατέρ τιμονιού ανήκουν όλα στον βασικό εξοπλισμό.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα ο πλούτος συνεχίζεται με πρωταγωνιστή το μπροστινό ραντάρ, το οποίο φιλοξενείται στον χώρο μεταξύ των προβολέων και έρχεται να εξυπηρετήσει το σύστημα adaptive cruise control.

Πέραν αυτού το βασικό πακέτο εξοπλισμού του 1250 TR-G ενσωματώνει ακόμη keyless χειρισμό, αισθητήρες πίεσης ελαστικών, θερμαινόμενα γκριπ, σύστημα Hill Hold Control για εύκολες εκκινήσεις σε ανηφόρα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα, πλευρικούς ανακλαστήρες αέρα και δύο βαλίτσες στο χρώμα της μοτοσυκλέτας.

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με μια αχανή έγχρωμη TFT οθόνη με διαγώνιο 12.3 ιντσών και συνδεσιμότητα Bluetooth, η οποία γεμίζει το οπτικό πεδίο του αναβάτη ανάμεσα στα δύο ηχεία του ηχοσυστήματος που φέρει την υπογραφή της γνωστής αγγλικής εταιρείας JBL.

Όσον αφορά στην αισθητική πλευρά, η CFMOTO έχει εμφανώς εμπνευστεί σε μεγάλο βαθμό από το BMW R 1250 RT σε αρκετά σημεία, από την ευρύτερη σιλουέτα ως την περιοχή των οργάνων μπροστά από τον αναβάτη με την αχόρταγη οθόνη.

Η προσθήκη του 1250 TR-G στην παγκόσμια ιστοσελίδα της CFMOTO σημαίνει ουσιαστικά την έναρξη παραγωγής της μεγαλύτερης μοτοσυκλέτας της, δίχως ακόμη να είναι γνωστό αν προορίζεται για τις δυτικές αγορές.

Λογικά πάντως αυτός είναι και ο πραγματικός της προορισμός, οι αγορές Ευρώπης, Βόρειας Αμερικής και Αυστραλίας όπου θα βρει πελατολόγιο να εκτιμήσει την καλή τιμή που εικάζουμε πως θα τη συνοδεύει. Προς το παρόν πάντως το 1250 TR-G δεν έχει ενταχθεί σε καμιά ιστοσελίδα των παραπάνω αγορών.

Δείτε το εδώ: CFMOTO 1250 TR-G