Το Yamaha MOTOROiD2 Concept επιστρέφει


Ανανεωμένη επανεμφανίζεται η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα που στέκεται μόνη της, ακολουθεί τον αναβάτη της, αναγνωρίζει το πρόσωπό του μέσω τεχνητής νοημοσύνης και μαθαίνει από αυτόν.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 12/10/2023

Το 2017 η Yamaha εμφανίστηκε στο Tokyo Motor Show με ένα φουτουριστικής όψης πρωτότυπο που ονομαζόταν MOTOROiD. Χτισμένο γύρω από την τεχνολογία Active Mass Center Control System (AMCES) που εξελίσσει η Yamaha, το προηγμένο ηλεκτρικό δίκυκλο ξεχώριζε από την ικανότητά του να ισορροπεί μόνο του, με ή χωρίς τον αναβάτη στη σέλα του.

Η παλέτα των δεξιοτήτων του έμοιαζε εξαρχής εξωγήινη για τα συνήθη μοτοσυκλετιστικά δεδομένα, καθώς εκτός του ότι μπορούσε να στέκεται και να κινείται αυτόνομα, αναγνώριζε τον ιδιοκτήτη του από το πρόσωπό του και μάθαινε να διαβάζει τις χειρονομίες του, ενώ επικοινωνούσε μαζί του μέσω αντιδράσεων αφής στα χειριστήρια.

To αυθεντικό πρωτότυπο Yamaha MOTOROiD από το Tokyo Motor Show 2017

Διέθετε επίσης ένα προηγμένο πλαίσιο στο οποίο η ισορροπία και το στρίψιμο συμπεριλαμβάνουν μια πιο πολύπλοκη διαδικασία κατά την οποία το ψαλίδι και το μπλοκ της μπαταρίας της μοτοσυκλέτας διαθέτουν δυνατότητα μικρής περιστροφής ώστε να συμβάλλουν στην επιθυμητή μεταβολή της γεωμετρίας του MOTOROiD.

Προφανώς η Yamaha δεν έφερε το MOTOROiD στον κόσμο με βλέψεις για άμεση παραγωγή, αλλά ως πρεσβευτή των τεχνολογιών του αύριο της Μοτοσυκλέτας, ως ένα παράθυρο στο κόσμο του μέλλοντος όπου οι μοτοσυκλέτες θα εκμεταλλεύονται την τεχνολογία για να γίνουν πιο έξυπνες, πιο ασφαλείς και πιο αυτόνομες.

Η επιστροφή του concept μοντέλου ως MOTOROiD2 δε φέρνει καμιά (ανακοινώσιμη) αλλαγή στις τεχνικές δεξιότητες της μοτοσυκλέτας, η οποία μοιάζει ακόμη και σήμερα τόσο ως επιστημονική φαντασία όσο και το 2017.

Η Yamaha μας λέει πως στο μεσοδιάστημα συνεχίζει την εξέλιξη του πρωτοτύπου, ενώ στο σχέδιο που θα δείξει σε λίγες μέρες στην έκθεση Japan Mobility Show 2023 (μετεξέλιξη του Tokyo Motor Show) έχει αλλάξει λίγο τη λογική της σέλας, η οποία έχει γίνει ένα ενιαίο κομμάτι με το πάνω κάλυμμα της μοτοσυκλέτας, το οποίο ανασηκώνεται για να αποκαλύψει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που κρύβει κάτω του.

Ελπίζουμε η Yamaha να αποκαλύψει περισσότερες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με την concept μοτοσυκλέτα της στις 26 Οκτωβρίου που ανοίγει τις πύλες της η ιαπωνική έκθεση.