Yamaha Serow: Aναβίωση με νέο κινητήρα


Η φημολογούμενη πρόθεση της Yamaha να αναβιώσει το θρυλικό της μικρό on-off φτάνει ξανά στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 30/4/2024

Από το 2019 που η Yamaha ανακοίνωσε το τέλος παραγωγής του Serow, οι φήμες δίνουν και παίρνουν περί επιστροφής του μοντέλου με νέο κινητήρα σύγχρονης τεχνολογίας. Καθώς όμως πληθαίνουν οι φωνές που προβλέπουν την αναβίωση του μοντέλου, άλλο τόσο ενισχύονται και οι πληροφορίες που φτάνουν στην επικαιρότητα μέσω του ιαπωνικού Τύπου.

Σύμφωνα με το περιοδικό Young Machine λοιπόν, η Yamaha φέρεται να έχει αποφασίσει τη δημιουργία ενός νέου τετράχρονου μονοκύλινδρου κινητήρα 200 cc με υγρόψυξη, πάνω στον οποίο θα στηθεί το νέο Serow και ο οποίος λέγεται πως βρίσκεται ήδη στα τελευταία στάδια της εξέλιξής του.

To Yamaha WR155R ως πωλείται το 2024 στην Ταϊλάνδη και άλλες ασιατικές αγορές

Λογικά αυτός ο νέος κινητήρας δε θα φτιαχτεί για μια και μόνη μοτοσυκλέτα έτσι οι Ιάπωνες συνάδελφοι μιλούν για μια ολόκληρη γκάμα μοντέλων, όπως WR200R και Χ, ΜΤ, XSR, YZF-R. Ο λόγος που αναφέρονται σε τέτοιες προβλέψεις είναι πως στις ασιατικές αγορές η Yamaha έχει ήδη μια τέτοια γκάμα (ΜΤ-15, XSR 155, R15) που μοιράζεται έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο 155 cc και 18 hp, συγγενή του 125 που γνωρίζουμε στην Ευρώπη, οπότε βλέπουν εύλογα αυτήν ως διάδοχη κατάσταση τώρα που ο ανταγωνισμός εντείνεται καθημερινά με πολλές προτάσεις μικρού κυβισμού από Ινδία και Κίνα.

Αυτό μοιάζει να υπονοεί πως το βλέμμα των Ιαπώνων είναι στραμμένο στις αγορές της Ασίας όπου οι μικροί κυβισμοί βασιλεύουν - εφόσον οι φήμες ευσταθούν φυσικά. Οι παραπάνω μοτοσυκλέτες των 155 cc δεν έρχονται στα μέρη μας ως έχουν καθώς βρίσκονται λίγο πάνω από τα δεδομένα της Α1 κατηγορίας, ενώ το επόμενο σκαλοπάτι στην ευρωπαϊκή αγορά εστιάζει κυρίως στα 300 cc.

To Yamaha XT250 2024 από τις ΗΠΑ, ο τελευταίος απόγονος του Serow που παράγεται ακόμη

Υπό αυτήν την έννοια η επιλογή των 200 κυβικών φαντάζει "μη ανταγωνιστική" για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς ως μοντέλο προδιαγραφών Α2 θα έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με μοτοσυκλέτες 300, 350 και 400 κυβικών, χάνοντας ταυτόχρονα και το κοινό της Α1 που είναι περιορισμένο στα 125 κυβικά εκατοστά.

Επειδή όμως βρισκόμαστε ακόμη στη σφαίρα της φημολογίας, ας μη δέσουμε ακόμη την επιστροφή του Serow και ας ελπίσουμε πως, πρώτον, οι Ιάπωνες έχουν δίκιο σε όσα μας μεταφέρουν και, δεύτερον, πως θα ξαναδούμε ένα Serow να κυλά τις ρόδες του σε ελληνικούς δρόμους.

Ένα οικονομικό, ελαφρύ και αξιόπιστο 200άρι on-off με ιστορικό όνομα θα έχει πάντα χώρο στη χώρα μας αρκεί να συνοδεύεται από την κατάλληλη τιμή.

>>> Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται το Yamaha Serow 250 Final Edition 2019, η τελευταία επίσημη εμφάνιση με το όνομα Serow στην ιαπωνική αγορά.