Test Ride: SYM Jet14 200


Η χαμηλή τιμή πώλησης, η οικονομική κατανάλωση και η κορυφαία ποιότητα κατασκευής τα βασικά ατού του σκούτερ της SYM απέναντι στους ανταγωνιστές του.

  • 29/4/2018

Ένα Mini-GT scooter με ενδιάμεσους τροχούς, ούτε πολύ μικρούς, ούτε πολύ μεγάλους, στις 14 ίντσες, ένα scooter που φιλοδοξεί να απαντήσει μεταξύ άλλων στο Honda PCX 125-150 και στο Yamaha NMAX, προτάσσοντας ως όπλα την χαμηλή τιμή και την αντίστοιχα χαμηλή κατανάλωση του, δίπλα στην κορυφαία ποιότητα κατασκευής του, ως αντίμετρα στην προηγμένη τεχνολογία των άνω αντιπάλων του.

Το Jet14 (14 από τις ίντσες των τροχών) έρχεται σε 5 χρώματα, ενώ το scooter δοκιμής ήταν σε ένα υπέροχο... μελιτζανί χρώμα, που η SYM ονομάζει Mat Brown. Τα υπόλοιπα χρώματα είναι μαύρο, κόκκινο, λευκό και μπλε.

Η εμφάνιση του Jet14 είναι ιδιαίτερα αιχμηρή και επιθετική, με σπορ γονίδια και χαμηλή έως ανύπαρκτη ζελατίνα. Οι διπλοί προβολείς – μάτια της γάτας δίνουν μία ακόμα καλαίσθητα σπορ νότα στο Jet14, ενώ σπορ νότα δίνει και ο μπροστινός δίσκος-μαργαρίτα. Ο πίσω δίσκος είναι συμβατικός. 

Το ABS που φοράει τo Jet 14 είναι το οικονομικό μοντέλο της Bosch, ένα μονοκάναλο σύστημα, για τον εμπρός μόνο τροχό. Παρόλα αυτά, όπως έχει αποδειχτεί, οι περισσότερες πτώσεις με δίκυκλο αφορούν στον μπροστινό τροχό, οπότε η ασφάλεια του χρήστη ανεβαίνει στο κατακόρυφο, ακόμα και έτσι. 

Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή, όπως και η συναρμογή πλαστικών και μεταλλικών μερών, ενώ το τελικό έχει ένα προστατευτικό με carbon look, όμορφη λεπτομέρεια. Όμορφο όμως και ποιοτικό είναι και το ανάγλυφο σήμα της SYM μπροστά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο τα εμπρός φωτιστικά σώματα θέσης όσο και το πίσω φωτιστικό σώμα είναι LED. Τα φώτα πορείας διαθέτουν συμβατικούς λαμπτήρες.

Οι 14 ίντσες ισορροπούν ανάμεσα στην ευελιξία και στη σταθερότητα, ενώ επιτρέπουν στην SYM την δημιουργία μεγαλύτερου αποθηκευτικού χώρου κάτω από τη σέλα, όπου χωράει ένα full-face κράνος. Κάτω από τη σέλα θα βρείτε και έναν αντικλεπτικό διακόπτη, που όταν έχετε ενεργοποιήσει, το JET14 δεν παίρνει μπροστά.

Η επίπεδη -σχετικά στενή- ποδιά και ο αναδιπλούμενος γάντζος συνδυάζονται με το ντουλαπάκι που κλειδώνει στην ποδιά, με τον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, αλλά και με τη σχαρίτσα του Jet14 χαρίζοντας πολλούς πόντους χρηστικότητας στο scooter της SYM. 

Το αναδιπλούμενο κλειδί θα βοηθήσει τους ψηλότερους αναβάτες να βολέψουν τα γόνατα τους, ώστε εκείνα να μη βρίσκουν πάνω στο κλειδί που είναι στον διακόπτη, αν και προσωπικά, με ύψος 1.70, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα όσον αφορά στους χώρους και στις διαστάσεις του scooter. Μπορώ να πω πως ήταν... ταμάμ για μένα.

Το βάρος μπορεί να ακούγεται σχετικά ανεβασμένο στα 134 κιλά, ειδικά όταν μιλάμε για αερόψυκτο μοτέρ, όμως οι μάζες είναι χαμηλά τοποθετημένες και το JET14 αποδεικνύεται εξαιρετικά μανιτζέβελο και εύκολο σε ελιγμούς και καθημερινή συμβίωση.

Η πολύ άνετη και φαρδιά σέλα είναι 2 επιπέδων ενώ τα μεταλλικά μαρσπιέ συνεπιβάτη είναι αναδιπλούμενα. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε μια μικρή σχάρα που διαθέτει και δυο λειτουργικές χειρολαβές για τον συνεπιβάτη.

Στις αναρτήσεις το JET14 φοράει ένα συμβατικό πιρούνι μπροστά, ενώ πίσω έχει 2 αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης. Απλά, δοκιμασμένες και οικονομικές λύσεις.

Στα όργανα το JET14 διαθέτει 3 οθόνες, με την κεντρική να προβάλλει αναλογικές ενδείξεις ταχύμετρου, την αριστερή να προβάλλει επίσης αναλογικά τη στάθμη της βενζίνης και τη δεξιά να έχει τις υπόλοιπες, ψηφιακές ενδείξεις.

Οι ενδείξεις των οργάνων είναι αρκετά λιτές, και σε αυτά, πέρα από το κοντέρ και την ένδειξη βενζίνης θα βρούμε ρολόι, βολτόμετρο, ολικό και μερικό χιλιομετρητή και ένδειξη στροφών κινητήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΙΚΕΙΤ

JOIN US