Arc Vector - Ηλεκτροκίνηση και 0-100 σε 3.1 δεύτερα


Η Arc προκάλεσε σούσουρο στην πρόσφατη έκθεση EICMA 2018 στο Μιλάνο όταν παρουσίασε την ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα που ετοιμάζεται να βάλει στην παραγωγή. Το Vector συνδυάζει ασυνήθιστη εμφάνιση, δυνατές επιδόσεις, περιορισμένη παραγωγή και ένα σύνολο εξοπλισμού που δεν έχουμε συναντήσει ξανά.

 

  • 18/4/2019

Το πραγματικά καινοτόμο στοιχείο της δεν είναι καν η μοτοσυκλέτα καθ' αυτή, αλλά μάλλον το κράνος και το τζάκετ που τη συνοδεύουν και αποτελούν το Human Machine Interface (Διεπαφή Ανθρώπου-Μοτοσυκλέτας). Το κράνος Zenith ενσωματώνει σύστημα head-up display που προβάλλει τις πληροφορίες του κατευθείαν μέσα στο οπτικό πεδίο του αναβάτη, ενώ το τζάκετ Origin είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες αφής που μεταφέρουν την αίσθηση της οδήγησης κατευθείαν στο σώμα του αναβάτη σε μια διαδικασία που είμαστε πραγματικά περίεργοι να βιώσουμε.

Όσο για τη μοτοσυκλέτα, θα μας έλθει με μια μπαταρία 399V νέας γενιάς με 30% περισσότερη ενέργεια στον ίδιο όγκο, για την οποία το αφεντικό της Arc, Mark Truman, ισχυρίζεται πως, "τα ηλεκτρικά στοιχεία μας είναι ακόμη σε πρωτότυπη μορφή. Δεν υπάρχει άλλη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα με αυτήν την τεχνολογία που διαθέτουμε."

Ακούγεται όντως συναρπαστική, όταν μας λέει ο κ. Truman πως θα φορτίζει σε 45 λεπτά και θα βγάζει αυτονομία 580 χιλιομέτρων (σε αστικό κύκλο)! Κι αυτά τροφοδοτώντας έναν ηλεκτρικό κινητήρα 133 ίππων και ροπή άνω των 40 kg.m, ικανό να επιταχύνει το Vector από στάση στα 100 km/h σε 3.1 δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή μια σύγχρονη superbike με πολλή περισσότερη δύναμη.

Αρχικά η Arc είχε ανακοινώσει πλάνα για παραγωγή μέσα στο 2020 και φαίνεται πως δουλεύει σκληρά για να ικανοποιήσει τον προγραμματισμό της. Πρόσφατα η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής 6,000 τ.μ. στην Ουαλία, απέναντι από το εργοστάσιο της Aston Martin, η οποία αναμένεται να είναι λειτουργική του χρόνου, ώστε όντως οι πρώτες μοτοσυκλέτες να παραδοθούν στην ώρα τους.

Με υψηλής ποιότητας φινίρισμα, το πρωτοποριακό κράνος και τζάκετ μέσα στην τιμή, πολλές επιλογές προσωπικοποίησης από το εργοστάσιο και παραγωγή περιορισμένη ως το πολύ σε 399 κομμάτια (από την τάση της μπαταρίας του) για τον πρώτο χρόνο, είναι μάλλον προφανές γιατί το Vector δεν είναι για όλους, με λιανική τιμή γύρω στα €100,000.