Ποδήλατο που έχει τον... "άπεφτο"!


Είναι μάλλον γνωστό πως η Ολλανδία είναι η χώρα με τα περισσότερα ποδήλατα στην Ευρώπη, ένα όχημα ιδιαίτερα δημοφιλές στις μεγάλες πόλεις της που σχεδιάζονται με γνώμονα τον εξοστρακισμό του αυτοκινήτου - σε αντίθεση με άλλες χώρες (ονόματα δε λέμε) που τα πάντα στήνονται για να εξυπηρετούν τα αυτοκίνητα.

  • 22/4/2019

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft εξελίσσει μια νέα τεχνολογία που αποσκοπεί στο να εξαφανίσει τις πτώσεις με ποδήλατο, κάτι που συχνά είναι αρκετά προβληματικό για τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες του.

Για τον λόγο αυτόν συνεργάστηκε με την, επίσης Ολλανδική, κατασκευάστρια ποδηλάτων Royal Dutch Gazelle και κατασκεύασε ένα πρωτότυπο ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση που ενσωματώνει ένα πρωτοποριακό σύστημα για να το κρατά πάντα όρθιο.

Αυτό χρησιμοποιεί μια αδρανειακή μονάδα μέτρησης, όπως αυτές που έχουν πλέον στην καρδιά τους οι περισσότερες σπορ μοτοσυκλέτες, που χρησιμοποιεί τον μαγικό συνδυασμό γυροσκοπίων και επιταχυνσιόμετρων για να αναλύει την κίνηση του ποδηλάτου σε ταχύτητες από 4 km/h και πάνω.

Με βάση ένα μαθηματικό μοντέλο που εξελίχθηκε από το εν λόγω πανεπιστήμιο, ο επεξεργαστής του συστήματος συνυπολογίζει 25 διαφορετικές φυσικές παραμέτρους για να διαγνώσει πότε το ποδήλατο είναι έτοιμο να πέσει και τότε ενεργοποιεί ένα ηλεκτρικό μοτεράκι που φιλοξενείται στον λαιμό του πλαισίου και το οποίο περιστρέφει ελάχιστα το τιμόνι για να αποτρέψει την πτώση.

Το σύστημα είναι προς το παρόν υπό εξέλιξη και πιθανότατα η έκδοση παραγωγής απέχει ακόμη μερικά χρόνια, ωστόσο οι δοκιμαστές του ισχυρίζονται πως ήδη λειτουργεί σωτήρια.