RB17: Με ατμοσφαιρικό V10 το πρώτο hypercar της Red Bull - Η ημερομηνία παρουσίασης


Η Red Bull αποκάλυψε την ημερομηνία παρουσίασης του πρώτου της hypercar, το οποίο είναι το τελευταίο πρότζεκτ του Adrian Newey στην ομάδα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Whisper Films / Red Bull Content Pool - Alex Morton / Getty Images
  • 9/5/2024

Τον Ιούνιο του 2022, η Red Bull έκανε γνωστά τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός hypercar διά χειρός Adrian Newey. Οι αρχικές πληροφορίες που είχαν ανακοινωθεί από την εταιρεία έκαναν λόγο για ένα μοντέλο περιορισμένης παραγωγής, το κόστος του οποίου θα ξεκινούσε από τα 5,8 εκατ. ευρώ.

Τώρα, η ομάδα από το Milton Keynes επιβεβαίωσε την ημερομηνία παρουσίασης της RB17, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood στις 12 Ιουλίου. Το όχημα θα εκτίθεται καθ' όλη τη διάρκεια του φετσιβάλ, με τους παρευρισκόμενους να έχουν το προνόμιο να θαυμάσουν από κοντά το τελευταίο δημιούργημα του Βρετανού σχεδιαστή πριν αποχωρήσει από τη Red Bull στις αρχές του 2025.

Η RB17 θα έχει διθέσια διάταξη στην καμπίνα της, η οποία θα περιβάλλεται από ένα μονοκόκ σασί από ανθρακόνημα. Κάτω από το κάλυμμα δε θα κρύβεται ένας twin turbo κινητήρας V8, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, αλλά ένας ατμοσφαιρικός κινητήρας V10 που θα φτάνει τις 15.000 rpm. Η ισχύς του θερμικού μέρους της κινητήριας μονάδας θα ανέρχεται στους 1.000 PS, ενώ θα υπάρχει κι ένας ηλεκτροκινητήρας που θα προσφέρει επιπλέον 200 PS, με τη συνολική ισχύ να φτάνει στους 1.200 PS.

Να σημειωθεί ότι το πρότζεκτ έχει επιμεληθεί εξ ολοκλήρου η Red Bull κι όλα τα μέρη έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την ίδια. Σύμφωνα με την ομάδα, μόλις 50 μονάδες θα παραχθούν.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα παρουσιάσουμε την RB17 στον κόσμο για πρώτη φορά και δε θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο μέρος για να γίνει αυτό από το Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood», είπε ο team principal της ομάδας, Christian Horner.

«Η RB17 θα διαθέτει σπανιότητα και μηχανική υπεροχή. Αξιοποιήσαμε όσα γνωρίζουμε για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ώστε να φτιάξουμε το απόλυτο αυτοκίνητο επιδόσεων και ανυπομονούμε το κοινό να δει το αποτέλεσμα».

Αντίστοιχα, ο Δούκας του Ρίτσμοντ, ιδρυτής του εμβληματικού φεστιβάλ, δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ χαρούμενος που η Oracle Red Bull Racing θα μας συνοδεύσει στο Φεστιβάλ Ταχύτητας αυτό το καλοκαίρι για να γιορτάσει την 20ή της επέτειο. Σε μια τόσο σημαντική χρονιά για την ομάδα της Formula 1, με τιμά το γεγονός ότι επέλεξαν το Φεστιβάλ Ταχύτητας ως τον χώρο για να αποκαλύψουν την πολυαναμενόμενη RB17 για το παγκόσμιο ντεμπούτο της, και γνωρίζω ότι οι fans μας θα είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

RB17: Όλα τα δεδομένα για το τελευταίο πρότζεκτ του Adrian Newey στη Red Bull (video)

Verstappen: «Καθόλου δραματική η έξοδος Newey» - Δεν ήταν τόσο ενεργός στην ομάδα

Newey: Το ηγεμονικό συμβόλαιο που «σπάει» για να φύγει από τη Red Bull - 8ψήφιες οι αποδοχές του