Ducati Multistrada V4 S Grand Tour 2024


Η δεύτερη «Παγκόσμια Πρεμιέρα» που αφορά μοντέλο του 2024 είναι γεγονός, με τη Ducati να παρουσιάζει το άκρως.. "φορτωμένο" Multistrada V4 S Grand Tour.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 15/10/2023

Το Multistrada V4 S Grand Tour έρχεται κατά τη διάρκεια του εορτασμού της εικοστής επετείου της οικογένειας των Multistrada και περιλαμβάνει όλες τις αξίες και τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν το εν λόγω μοντέλο.

Στη «Grand Tour» έκφανσή του είναι μια Full Optional μοτοσυκλέτα (κοινώς full στα έξτρα) βασισμένη στο μοντέλο S με ρυθμίσεις Travel & Radar, δηλαδή με σύστημα radar με Adaptive Cruise Control (ACC) και Blind Spot Detection (BSD) για βελτίωση της ασφάλειας και της άνεσης στην οδήγηση. Όσον αφορά ακόμα την ασφάλεια, το σύστημα TPMS το οποίο δείχνει την πίεση των ελαστικών στο ταμπλό και πρόσθετα φώτα LED για τη βελτίωση της ορατότητας τη νύχτα και στην ομίχλη, τοποθετούνται ως standard εξοπλισμός.

Από το εργοστάσιο έρχονται ακόμα στο Multistrada V4 S Grand Tour οι πλαϊνές βαλίτσες των 60 λίτρων, (στο χρώμα της μοτοσυκλέτας), το κεντρικό σταντ, τα θερμαινόμενα grips και σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη.

Τέλος, το Multistrada V4 S Grand Tour ενσωματώνει αρκετές από τις αναβαθμίσεις και του V4 Rally, όπως το τιμόνι που είναι στερεωμένο άκαμπτα στην κεφαλή του τιμονιού χωρίς λαστιχένια μπλοκ, παρέχοντας μια πιο άμεση αίσθηση οδήγησης χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση. Ακόμα, Rally καταβολές έχουν η σέλα του επιβάτη αλλά και ασπίδες θερμότητας στο ψαλίδι και στην αριστερή πλευρά του υποπλαισίου.

Όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες της οικογένειας Multistrada V4, το Grand Tour είναι επίσης εξοπλισμένο με το σύστημα πλοήγησης που βασίζεται σε Mirroring με το κινητό, μετατρέποντας την οθόνη των 6,5" σε έναν έγχρωμο πλοηγό χαρτών με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Στο Multistrada V4 S Grand Tour υπάρχει επίσης η λειτουργία «Ελάχιστης Προφόρτισης», η οποία επιτρέπει στον αναβάτη να κατεβάζει τη μοτοσυκλέτα όταν σταματά και όταν ταξιδεύει με χαμηλή ταχύτητα, μειώνοντας την προφόρτιση του αμορτισέρ στο ελάχιστο. Η λειτουργία «Easy Lift» από την άλλη, μειώνει την προσπάθεια που απαιτείται για την ανύψωση της μοτοσυκλέτας από το πλαϊνό σταντ ανοίγοντας το υδραυλικό σύστημα της ανάρτησης όταν το κλειδί είναι στη θέση ΟΝ.

Στα θετικά του ταξιδιού, που είναι και το ζητούμενο, προσθέστε και τα χρονικά διαστήματα συντήρησης, με τον έλεγχο διάκενου βαλβίδας να ορίζεται κάθε 60.000 χλμ. καθώς και τα προγράμματα 4EVER Ducati και Roadside Assistance. Το πρώτο προσφέρει εγγύηση 4 ετών με απεριόριστα χιλιόμετρα και το πρόγραμμα Οδικής Βοήθειας που προσφέρεται σε όλα τα Multistrada V4, προσθέτει οδική βοήθεια, μεταφορά για αναβάτη και επιβάτη, όχημα αντικατάστασης και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων σε περίπτωση προβλημάτων που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής στην περίοδο κάλυψης εγγύησης.

Ο κινητήρας είναι ο γνωστός V4 Granturismo των 1.158 κ.εκ. που αποδίδει 170 ίππους στις 10.500 στροφές και 12,7 κιλά ροπής στις 8.750, με ιδιαίτερα γραμμική καμπύλη ροπής που εγγυάται ομαλή και προοδευτική απόκριση σε όλες τις ταχύτητες. Γίνεται διαχειρίσιμος φυσικά χάρη στην αδρανειακή πλατφόρμα (IMU) η οποία ελέγχει τη λειτουργία των ABS Cornering, Ducati Wheelie Control (DWC), Ducati Traction Control (DTC), Cornering Lights (DCL) και Vehicle Hold Control (VHC), κάτι που κάνει την επανεκκίνηση σε κεκλιμένους δρόμους απλή υπόθεση.

Ακόμα, στο Grand Tour η αδρανειακή πλατφόρμα επικοινωνεί συνεχώς με το ημιενεργό σύστημα ελέγχου ανάρτησης Ducati Skyhook Suspension (DSS). Αυτό το σύστημα δεν είναι μόνο ικανό να αναλύει τις συνθήκες οδήγησης και να ρυθμίζει το πιρούνι και το υδραυλικό αμορτισέρ αμέσως, αλλά για πρώτη φορά ενσωματώνει επίσης τη λειτουργία Autolevelling. Το Autolevelling αναγνωρίζει το στήσιμο της μοτοσυκλέτας και το προσαρμόζει αυτόνομα για να επαναφέρει τη σέλα στο ιδανικό ύψος από το έδαφος στις διάφορες διαμορφώσεις οδήγησης, προσθέτοντας στις -χειροκίνητες- επιλογές που είναι ήδη διαθέσιμες στον χρήστη: αναβάτης, αναβάτης και βαλίτσες, αναβάτης, βαλίτσες και συνεπιβάτης, αναβάτης και επιβάτης.

Φυσικά, δεν λείπει ποτέ το «κάτι παραπάνω» σε μια τέτοια μοτοσυκλέτα, με μια μακρά λίστα προαιρετικών εξαρτημάτων και εξοπλισμού αναβάτη.