BMW F 900 GS 2024


Τρία νέα GS ήρθαν στη ζωή, με τον κυβισμό στο όνομα να παίρνει 50 κυβικά, συστήνοντας μας τα F 800 GS, F 900 GS Adventure και το πλέον ενδιαφέρον ίσως, F 900 GS.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 8/9/2023

Γιατί μας τραβά πρώτο την προσοχή το F 900 GS; Αρχικά φταίει η νέα εμφάνιση, η οποία όμως καταλήγει και σε βαθιές αλλαγές από τον προκάτοχο. Πόσο βαθιές; -14 κιλά και 10 ίππους ας πούμε.

Στα του κινητήρα, έχουμε ανέβει από τα 853 στα 895 κ.εκ. με την συνολική ισχύ να φτάνει τους 105 ίππους και την απόδοση να έρχεται με μια πιο «γεμάτη» καμπύλη ροπής – κατά τα λεγόμενα των Βαυαρών πάντα. Ως προς τα ηλεκτρονικά του, συναντάμε δύο προγράμματα οδήγησης, τα «Rain» και «Road» ως στάνταρ, με τα DTC Dynamic Traction Control, ABS Pro και το δυναμικό φως φρένων. Με τα «Pro riding modes» διαθέσιμα ως προαιρετικός εξοπλισμός εκ του εργοστασίου, έρχονται πρόσθετοι τρόποι οδήγησης, προεπιλογή τρόπου οδήγησης, έλεγχος φρένου κινητήρα καθώς και το Dynamic Brake Control DBC.

Πάμε τώρα στους εντυπωσιακούς αριθμούς της.. δίαιτας, αφού από το πλαστικό, νέο ρεζερβουάρ των 14,5 λίτρων εξοικονομήθηκαν 4,5 κιλά σε σχέση με το προηγούμενο μεταλλικό. Το ανασχεδιασμένο -πιο εντουράδικο- πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας έχασε επίσης 2,5 κιλά. Ε, κάτι και η μπαταρία λιθίου κάτι και το στάνταρ τελικό της Akrapovic, να τα ακόμα -3 περίπου κιλά.

Στα του εξοπλισμού έχουμε ανεστραμμένα, πλήρως ρυθμιζόμενα καλάμια της Showa στη βασική έκδοση, όπου με το πακέτο Enduro Pro αναβαθμίζονται σε πλήρως ρυθμιζόμενα τηλεσκοπικά πιρούνια με επίστρωση νιτριδίου τιτανίου, αποστάτες τιμονιού και αλυσίδα M Endurance. Η ηλεκτρονική ανάρτηση Dynamic ESA (Electronic Suspension Adjustment) είναι επίσης διαθέσιμη ως προαιρετικός εξοπλισμός για το νέο F 900 GS Adventure.

Ως προς την εμφάνιση, έχουμε μια ριζική αλλαγή που είναι… φως-φανάρι, με το εμπρός φωτιστικό σώμα να αποκτά μορφή μονού προβολέα, δίχως τη συνήθη γερμανική ασυμμετρία. Εννοείται πως άπαντες οι φωτισμοί είναι led, με την τεχνολογία να μη λείπει από το F 900 GS, αφού η πληροφορία φτάνει στον αναβάτη μέσω μιας εντυπωσιακής οθόνης 6,5’’ και με τη μοτοσυκλέτα -μεταξύ άλλων- να είναι συμβατή με τα BMW Motorrad Connected Ride Navigator ή το BMW Motorrad Connected Ride Cradle. Όπως είναι αναμενόμενο, πολλά κομμάτια της μοτοσυκλέτας έχουν επανασχεδιαστεί, με την όλη εργονομία να φωνάζει «χώμα».

Το F 900 GS θα είναι διαθέσιμο σε μαύρο-Blackstorm, κίτρινο-São Paulo και GS Trophy χρωματισμό, με τους χαρακτηριστικούς λευκούς και μπλε τόνους.