BMW R 12 nineT 2024


Το νέο R12 nineT αποκαλύφθηκε επίσημα τον Μάιο ως διάδοχος του R NineT και τώρα ήρθε η ώρα να φτάσει στις εκθέσεις.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 24/11/2023

Ο απόγονος του ρετρό roadster που πρωτοκυκλοφόρησε το 2014 ως περιορισμένη έκδοση για να τιμήσει την 90ή επέτειο της BMW Motorrad – εξ ου και το όνομά του- βασίζεται στον ήδη υπάρχοντα αερόψυκτο, δικύλινδρο boxer των 1170 κ.εκ. της BMW. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού αποδείχθηκε τόσο μεγάλη επιτυχία που έγινε βασικό μέρος της γκάμας της BMW, δημιουργώντας μια σειρά από παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των R NineT Urban G/S και R NineT Pure.

Το ίδιο το R NineT εν τω μεταξύ ανανεώθηκε εσωτερικά για να ανταποκρίνεται στις Euro5 το 2021. Το νέο R12 nineT θα αντικαταστήσει το παλιό R NineT και παρόλο που ο κινητήρας του είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος (με εξαίρεση το νέο φίλτροκούτι, τα νέα καλύματα στους κυλίνδρους και εξάτμιση) αλλά και το στυλ του είναι γνωστό, τα περισσότερα από τα υπόλοιπα είναι νέα.

Η βασική διαφορά είναι ένα νέο, σε δυο κομμάτια χωρισμένο, σωληνοειδές ατσάλινο πλαίσιο σε στυλ «γέφυρας», με το αφαιρούμενο υποπλαίσιο. Αυτό αντικαθιστά το μπροστινό και πίσω κύριο πλαίσιο του παλιού R NineT και σύμφωνα με τα λεγόμενα των Γερμανών είναι ελαφρύτερο, απλούστερο και με καθαρότερες γραμμές, επιτρέποντας επίσης την ευκολότερη τροποποίηση. Επιπλέον, υπάρχει ένα επανατοποθετημένο πίσω αμορτισέρ, νέο ρεζερβουάρ, εξαρτήματα από αλουμίνιο αλλά και αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά με τρεις τρόπους οδήγησης: Rain, Road και Dynamic.

Η εργονομία του αναβάτη υποστηρίζεται επίσης ότι έχει βελτιωθεί λόγω του ρεζερβουάρ των 16 λίτρων που είναι κατά 30 χλστ. πιο κοντό και στενότερο πίσω, επιτρέποντας στον αναβάτη να βρίσκεται πιο κοντά στο τιμόνι και να έχει γενικά μια πιο «μπροστά» θέση οδήγησης.

Το νέο R12 nineT έχει μέγιστη ισχύ 109 ίππων στις 7.000 σ.α.λ. και ροπή 8,5 κιλά ροπής στις 6.500 σ.α.. με τη διάθεση του να αναμένεται από τον Μάρτιο με τιμή από 18.900 ευρώ.