BMW R 1300 GS 2024: Η νέα γενιά είναι εδώ


Ριζικές είναι οι αλλαγές στο BMW R 1300 GS 2024, το οποίο κρατά ίδιο μόνο το βασικό στοιχείο ταυτότητας του: Τον Boxer κινητήρα.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΙΣΤΙΛΟΓΛΟΥ
  • 29/9/2023

Η παρουσίαση του νέου BMW R 1300 GS 2024 είναι πλέον πραγματικότητα. Ίσως η πιο σημαντική παρουσίαση μοτοσυκλέτας της χρονιάς, θα πούμε εμείς, χωρίς υπερβολή, μιας και το μοντέλο κυριολεκτικά απασχολεί την επικαιρότητα για χρόνια. Τώρα όμως, με κάθε επισημότητα, αποκαλύπτεται μπροστά μας, καλωσορίζοντας μας στην νέα εποχή GS.

Η αλλαγή στην εμφάνιση της μοτοσυκλέτας είναι ολοκληρωτική. Αφήνοντας στο παρελθόν το «ασύμμετρο» look του παρελθόντος, το νέο R 1300 GS πέρασε από extreme makeover και δεν χρειάζεται να σας γράψουμε πολλά για αυτό: οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Το R 1300 GS όμως είναι ανασχεδιασμένο μέσα και έξω, καθώς χτίζεται πάνω σε νέο πλαίσιο από φύλλα ατσαλιού, νέο υποπλαίσιο από χυτό αλουμίνιο, με πλήρως ανασχεδιασμένες αναρτήσεις, ενώ φέρει και έναν εντελώς νέο κινητήρα, πιο μικρό σε διαστάσεις από το παρελθόν. Η BMW ισχυρίζεται ότι όλες αυτές οι αλλαγές έχουν φέρει μία μείωση βάρους 12 κιλών στο μοντέλο, στα 237 γεμάτο, έτοιμο για οδήγηση.

Νέος boxer κινητήρας

Ο ολοκαίνουργιος boxer κινητήρας των 1.300 κυβικών ακριβώς είναι ο ισχυρότερος boxer που η BMW έχει κατασκευάσει στην ιστορία της, αποδίδοντας 145 ίππους στις 7.750 σ.α.λ., με τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 15,2 kgm στις 6.500 στροφές. Εκπλήσσοντας μας σε ένα βαθμό, η BMW συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ανάμικτη ψύξη αέρα/υγρού και στον νέο κινητήρα, όμως η διαφορετική τοποθέτηση της μετάδοσης κίνησης στους εκκεντροφόρους και η τοποθέτηση του κιβωτίου ταχυτήτων χαμηλά στον κινητήρα, συμβάλλουν στην μείωση των διαστάσεων του. Ο κινητήρας φέρει επίσης, το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων της BMW, ShiftCam. Οι χαρτογραφήσεις λειτουργίας του νέου R 1300 GS είναι 4, από τον βασικό εξοπλισμό: Eco, Rain, Road και Enduro.

Ανασχεδιασμένες αναρτήσεις και νέες ημιενεργητικές DSA

Οι αναρτήσεις του νέου R 1300 GS 2024 φέρουν νέα τμήματα τόσο εμπρός όσο και πίσω, για αύξηση της ακρίβειας οδήγησης και της σταθερότητας, σε ένα πλαίσιο που η BMW αναφέρει ως πιο άκαμπτο. Στον προαιρετικό εξοπλισμό του μοντέλου, υπάρχει διαθέσιμη η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση DSA – Dynamic Suspension Adjustment, η οποία (όπως είχαμε γράψει και σε παλαιότερο άρθρο μας), ρυθμίζει ηλεκτρονικά τόσο τα υδραυλικά όσο και την σταθερά του ελατηρίου σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, προσαρμόζεται αυτόματα στο φορτίο της μοτοσυκλέτας ανά πάσα στιγμή.

Στον προαιρετικό εξοπλισμό θα περιλαμβάνεται επίσης, σύστημα ρύθμισης του ύψους από το έδαφος αυτόματα, ενώ μια διαφορετική sports ανάρτηση με 20 χιλιοστά επιπλέον διαδρομής εμπρός και πίσω, προσφέρεται ως εξτρά. Οι διαδρομές αναρτήσεων, ανέρχονται στα 190 και 210 χιλιοστά εμπρός και πίσω αντίστοιχα ( 20 χιλιοστά για όσους επιλέξουν την σπορ ανάρτηση).

Ηλεκτρονικών και τεχνολογίας το ανάγνωσμα

Ο νέος προβολέας LED του R 1300 GS 2024, ο οποίος… σίγουρα θα διχάσει εμφανισιακά, χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία LED. Ένα πολύ μικρό σε μέγεθος φωτιστικό σώμα προσφέρει «ανεπανάληπτη καθαρότητα στον φωτισμό», ενώ τα 4 παράπλευρα φωτιστκά σώματα είναι το DRL-φως ημέρας. LED είναι και τα υπόλοιπα φωτιστικά σώματα –τα εμπρός φλας ενσωματωμένα στις χούφτες, και τα πίσω συνδυαστικά φλας/φώτα θέσεως και στοπ.

Στο προαιρετικό πακέτο Headlight Pro, το εμπρός φως ακολουθεί την πορεία των στροφών με την μοτοσυκλέτα υπό κλίση. Το νέο BMW R 1300 GS χρησιμοποιεί πομποδέκτη ραντάρ, συνδυαζόμενο με ηλεκτρονικά βοηθήματα Active Cruise Control (ACC), σύστημα προειδοποίησης εμπρός σύγκρουσης FCC, αλλά και προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας SWW.

O βασικός εξοπλισμός του μοντέλου έχει αυξηθεί σε σχέση με το απερχόμενο 1250 GS, περιλαμβάνοντας επίσης:

- Θερμαινόμενα γκριπ

- Keyless σύστημα εκκίνησης

- Σύστημα RDC - παρακολούθηση πίεσης ελαστικών ηλεκτρονικά

- Σύστημα MSR - ηλεκτρονικά ελεγχόμενο φρένο κινητήρα

- Σύστημα ABS Pro Full Integral

- Cruise control DCC με αυτόματο φρενάρισμα

- Μπαταρία λιθίου

- Χούφτες με ενσωματωμένα φλας

- Θήκη φόρτισης κινητού τηλεφώνου με παροχή ρεύματος USB και επιπρόσθετη παροχή ρεύματος 12V.

Τέσσερεις εκδόσεις

Το BMW R 1300 GS θα γίνει διαθέσιμο στην «βασική» έκδοση, αλλά και στις εξής επιπλέον:

- Triple Black, με το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί στην εμφάνιση

- GS Trophy, σε χρώμα Racing Blue, με ταινίες σε λευκό και κόκκινο και υποπλαίσιο σε λευκό ματ χρώμα

- Option 719 Tramuntana, την πλέον αποκλειστική έκδοση, με χρυσό στους τροχούς, κομμάτια CNC αλουμινίου και χρώμα Aurelius Green Metallic.

Στην Ελλάδα η τιμή του R 1300 GS 2024 θα ξεκινά, στην απολύτως βασική έκδοση, από τα €20,690.

JOIN US