Ducati Monster 30ο Anniversario


Η Ducati γιορτάζει τα 30 χρόνια του Monster με μια ειδική, αριθμημένη έκδοση που περιορίζεται στις 500 μόλις μοτοσυκλέτες.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 31/7/2023

Η έκδοση Monster 30° Anniversario είναι ο φόρος τιμής του κατασκευαστή με έδρα τη Bologna σε μια μοτοσυκλέτα που έφερε επανάσταση στον κόσμο των δύο τροχών και η οποία από το 1993 έχει κερδίσει το πάθος περισσότερων από 350.000 «Monsteristi» σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η ειδική έκδοση διατηρεί επίσης τα εμβληματικά χαρακτηριστικά των μοντέλων Monster: στυλ και μέγιστη διασκέδαση στο δρόμο. Η πραγματική του φύση αναδεικνύεται με την πρώτη ματιά χάρη στο βάψιμο, το Tricolor 30th Anniversary, εμπνευσμένο από τα πιο σπορ Monsters του παρελθόντος. Φωνάζοντας το «Made in Italy», του οποίου η Ducati είναι πρεσβευτής, συνδυάζεται με το χρυσό χρώμα των ζαντών, αλλά και του πιρουνιού Öhlins NIX30.

Άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του μοντέλου είναι η σέλα διακοσμημένη με το κεντημένο λογότυπο των 30 ετών και το αποκλειστικό animation του ταμπλό που ξεκινά όταν γυρίσει ο διακόπτης. Τέλος, κάθε μοτοσυκλέτα γίνεται μοναδική από μια πινακίδα στον επάνω στη τιμονόπλακα με το όνομα και τον αριθμό αντιγράφου του μοντέλου, το πιστοποιητικό γνησιότητας και το ειδικό κάλυμμα της μοτοσυκλέτας.

Το Monster 30° Anniversario έρχεται με εξαρτήματα που εκτός από το ότι βελτιώνουν την εμφάνισή του, βελτιώνουν επίσης τις δυναμικές του ιδιότητες, οδηγώντας σε απόβαρο στα 184 κιλά, ή 4 κιλά λιγότερο από το απλό μοντέλο. Αυτό το ορόσημο είναι ακόμη πιο σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι έχουν προστεθεί εξαρτήματα, άρα και βάρος, όπως το αμορτισέρ του τιμονιού και ο -στοιχειώδης- ανεμοθώρακας σε σύγκριση με το στάνταρ μοντέλο.

Τα ηλεκτρονικά του Monster βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας,με το βασικό εξοπλισμό να περιλαμβάνει ABS Cornering, Ducati Traction Control και Ducati Wheelie Control, τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν σε διαφορετικά επίπεδα παρέμβασης, με το σπορ χαρακτήρα του νέου Monster 30° Anniversario να τονίζεται επίσης από το Launch Control. Ακόμα, η μπαταρία λιθίου συμβάλλει επίσης στη μείωση του συνολικού βάρους της μοτοσυκλέτας.

Οι τρεις τρόποι οδήγησης - Sport, Road και Wet - επιτρέπουν στον χαρακτήρα του Monster να διαμορφωθεί σύμφωνα με τα γούστα και τις ανάγκες του αναβάτη. Τα πάντα διαχειρίζονται εύκολα μέσω των χειριστηρίων του τιμονιού και της έγχρωμης οθόνης 4,3" TFT, με τα αγωνιστικά γραφικά που θυμίζουν εκείνα του Panigale V4, με μεγάλο στροφόμετρο και ένα πλήρες σύνολο πληροφοριών στα αριστερά, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας στο κιβώτιο.

Κατά τα άλλα, συναντάμε και πάλι το γνωστό κινητήρα Testastretta 11°, υγρόψυκτο, τετραβάλβιδο και δικύλινδρο, με δεσμοδρομικό χρονισμό και ισχύ 111 ίππων. Ένας εξαιρετικά αξιόπιστος και μη απαιτητικός κινητήρας από πλευράς συντήρησης, χάρη στα κύρια διαστήματα που διανέμονται με την πάροδο του χρόνου (15.000 km για αλλαγές λαδιών και 30.000 km για έλεγχο βαλβίδων).

Στα περιφερειακά, ξεχωρίζει η πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση της Öhlins, οποία διαθέτει ένα πιρούνι που είναι 0,6 kg ελαφρύτερο από αυτό που χρησιμοποιείται στα Monster και Monster και βελτιώνει την αίσθηση, καθώς και αυξάνει την απόσταση από το έδαφος και κατά συνέπεια τη γωνία κλίσης. Η ρύθμιση της ανάρτησης είναι σπορ, και αυτό επιτρέπει στο Monster 30° Anniversario να προσφέρει μεγάλη διασκέδαση όταν οδηγείτε σε μεικτούς δρόμους, αλλά και ανάμεσα στα κράσπεδα μιας πίστας. Ο εξοπλισμός της Öhlins ολοκληρώνεται με ένα ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού που αυξάνει την ακρίβεια στον υψηλότερο ρυθμό.

Τέλος, το σύστημα πέδησης είναι εξίσου κορυφαίο, με μπροστινές δαγκάνες τις Brembo Stylema® (-0,4 kg από αυτές του Monster) για τους μπροστινούς δίσκους φρένων των 320 mm (0,5 kg ελαφρύτεροι από το στάνταρ στο Monster). Ο ευκίνητος χαρακτήρας της μοτοσυκλέτας βελτιώνεται περαιτέρω χάρη στις ολοκαίνουργιες σφυρήλατες ζάντες, οι οποίες μειώνουν το μη αναρτημένο βάρος κατά 1,86 κιλά, μειώνοντας τη ροπή αδράνειας του μπροστινού τροχού κατά 21,8% και του πίσω κατά 26,9%.

Πληροφορίες για τα περί διάθεσης και κόστους δεν έχουμε ακόμα, αλλά αναμένεται να εξαντληθεί εν ριπή οφθαλμού.