Ducati Multistrada V4 RS 2024: Πίστας και Τουρισμού γωνία


Ένα Panigale V4 με… «προβιά» Multistrada είναι ο τρόπος που οι Ιταλοί διάλεξαν να γιορτάσουν τα 20 χρόνια του μοντέλου. Και ναι, εντυπωσιάζει σε κάθε λεπτομέρεια.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 20/10/2023

Ξεκινώντας εκ των έσω, ο Granturismo V4 κινητήρας δίνει τη θέση του στο Desmodesici Stradale. Τουτέστιν, δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων, 1.103 κ.εκ. και 180 ίπποι στις 13.500 στροφές/λεπτό, ενώ από τα Panigale V4 SP2 και Streetfighter V4 SP2 έρχεται και ο ξηρός συμπλέκτης, STM-EVO SBK. Με το ειδικό κιτ εξάτμισης και το αγωνιστικό λάδι της Ducati η απόδοση του κινητήρα φτάνει τους 195 ίππους, δημιουργώντας το τρομακτικότερο ίσως Multistrada V4 όλων των εποχών ( η.. στοκ εξάτμιση, απαρτίζεται από ένα τελικό της Akrapovic).

Για την αντιμετώπιση της ζέστης, οι πίσω κύλινδροι απενεργοποιούνται όταν η μοτοσυκλέτα είναι σε νεκρά ή στάσιμη και σε πάνω από 70°. Το πλαίσιο και η γεωμετρία του έρχονται από την Pikes Peak έκδοση της μοτοσυκλέτας, με εντυπωσιακό να είναι το υποπλαίσιο από τιτάνιο, που σε συνδυασμό με τη μικρότερη μπαταρία επιφέρουν «δίαιτα» -κιλών από την προαναφερθείσα έκδοση και -7 από την «S». Φυσικά, δε λείπει και ένα μικρό… φεστιβάλ ανθρακονήματος, με το εξωτικό υλικό να χρησιμοποιείται σε εμπρός φτερό, χούφτες κ.α.

Τα παραπάνω, όπως είναι αναμενόμενο χαλιναγωγούνται από μια πλούσια ηλεκτρονική παλέτα, ερχόμενη -μα επανασεταρισμένη- από το Multistrada V4 S, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, την τεχνολογία ραντάρ τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος, η οποία σημαίνει Adaptive Cruise Control (ACC) και ανίχνευση τυφλού σημείου (BSD). Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του Multistrada V4 RS, χάρη στις πληροφορίες που λαμβάνονται από την αδρανειακή πλατφόρμα της Bosch, αποτελείται από 4 Power Modes (Full, High, Medium, Low), Ducati Traction Control (DTC), Ducati Wheelie Control (DWC), Engine Brake Control ( EBC) και Ducati Quick Shift (DQS) Up&Down. Όλα αυτά τα συστήματα έχουν βαθμονομηθεί για τα χαρακτηριστικά και την προβλεπόμενη χρήση του μοντέλου και έχουν ενσωματωθεί σε τέσσερις τρόπους οδήγησης, συγκεκριμένα Race, Sport, Touring, Urban.

Στο V4 RS, η λειτουργία Full Power Mode (που συσχετίζεται από προεπιλογή με τη λειτουργία Race Riding Mode, χαρακτηρίζεται από μια καρό σημαία πάνω από το όνομα) εισάγεται για πρώτη φορά στην οικογένεια Multistrada. Αυτό παρέχει μέγιστη ισχύ σε όλες τις ταχύτητες, με άμεση απόκριση από το γκάζι. Οι άλλες λειτουργίες Power Modes έχουν βαθμονομηθεί για χρήση στο Multistrada V4. Συγκεκριμένα:

- Το High (που σχετίζεται από προεπιλογή με τη λειτουργία Sport Riding Mode) προσφέρει μέγιστη ισχύ στην 4η, 5η και 6η ταχύτητα με ελαφρά μείωση της ροπής στην 1η, 2η και 3η ταχύτητα, με άμεση απόκριση στο γκάζι.

- Το Medium (που συσχετίζεται από προεπιλογή με το Touring Riding Mode) προσφέρει επίσης μέγιστη ισχύ στην 4η, 5η και 6η ταχύτητα, με ελαφρά μείωση στην 1η, 2η και 3η, αλλά με πιο γλυκιά απόκριση στο γκάζι.

- Το Low (προεπιλογή στη λειτουργία Urban Riding Mode) με ισχύ μειωμένη στους 114 ίππους και ομαλή απόκριση στο γκάζι.

Το Multistrada V4 RS είναι επίσης εξοπλισμένο με EBC (Engine Brake Control) ρυθμιζόμενο σε τρία επίπεδα, το οποίο επιτρέπει στον αναβάτη να προσαρμόσει το φρενάρισμα του κινητήρα ανάλογα με το στυλ οδήγησης και το περιβάλλον.

Στα του εξοπλισμού, δεν περιμέναμε τίποτα άλλο από το πιο ψηλό ράφι, με την απόσβεση των κραδασμών να αναλαμβάνουν οι Smart EC 2.0 της Öhlins και την πέδηση τα Brembo Stylema με τους δίσκους των 330 χλστ. εμπρός και 265χλστ. πίσω. Παρόν και το cornering ABS 10.3ME το οποίο αποτελεί καρπό συνεργασίας των Bosch και Brembo. Το σύνολο κυλά σε 17αρηδες τροχούς από σφυρήλατο αλουμίνιο της Marchesini με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης τα Pirelli Diablo Rosso IV Corsa.

Τέλος η εμφάνιση είναι αναμφίβολα Multistrada, με ελαφρά επανασχεδιασμένο το πίσω μέρος θυμίζοντας σίγουρα Panigale στις καλαίσθητες χειρολαβές του συνεπιβάτη. Το χρώμα ονόματι «Iceberg White» είναι επίσης ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της RS έκδοσης, με μια μακρά λίστα αξεσουάρ από αισθητικής μέχρι ταξιδιωτικής φύσης να κάνουν ακόμα πιο μοναδική τη μοτοσυκλέτα που αναμένεται έτσι και αλλιώς να βγει σε περιορισμένο αριθμό, αναγραφόμενο στην τιμονόπλακα και το κλειδί χαραγμένο με laser.

JOIN US