EICMA 2023 – Bimota Tera 2024


Χαλαρά το πιο... παρανοϊκό Adventure/Crossover της έκθεσης, το Tera της Bimota είναι έκφραση της ελίτ τεχνολογίας, για ελάχιστους αναβάτες!

  • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΙΣΤΙΛΟΓΛΟΥ
  • 15/11/2023

Η Bimota ετοίμαζε μία Crossover μοτοσυκλέτα με το χαρακτηριστικό της μπροστινό σύστημα, εδώ και αρκετό καιρό και αυτό δεν είναι μυστικό. Χρειάστηκε να φτάσουμε στην φετινή EICMA, ώστε να δούμε το αποτέλεσμα των κόπων της εταιρείας, το Tera.

Το μοντέλο βασίζεται πάνω στο υπόβαθρο που εγκαινίασε το Tesi H2, με το πλαίσιο να αποτελεί απευθείας μετεξέλιξη του τελευταίου και μπροστινό σύστημα πολλαπλών συνδέσμων, γνωστό και ως Hub-Steering. Το σύστημα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Bimota εδώ και 40 χρόνια, υπόσχεται πολύ καλύτερη οδηγική συμπεριφορά από τα συμβατικά μπροστινά, χάρη στην δυνατότητα του να κρατά σταθερή την γεωμετρία της ανάρτησης, στο φρενάρισμα και στις έντονες φορτίσεις.

Μοναδικό χαρακτηριστικό της μοτοσυκλέτας, είναι η δυνατότητα της να ρυθμιστεί η θέση του κέντρου βάρους (!!!) σε ένα εύρος 30 χιλιοστών, ως προς το ύψος (δείτε ανάλογο τεχνικό μας άρθρο με ένα κλικ εδώ), ενώ η Bimota έχει επιλέξει να κατανείμει τα κιλά του μοντέλου κατά 52,5% εμπρός, ώστε η Tera να συμπεριφέρεται καλύτερα με την ισχύ των 200 ίππων, από τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα της Kawasaki. Η εξάτμιση προέρχεται από την Akrapovic και κρατά το μοντέλο σύμφωνο με τις προδιαγραφές Euro 5 -άρα και νόμιμο για κυκλοφορία σε κάθε περίπτωση.

Στον εξοπλισμό του μοντέλου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και Cruise Control, ενώ η Bimota έχει κάνει ακόμα και πρόβλεψη για βαλίτσες! Δεν έχουμε μάθει ακόμα για τη διαθεσιμότητα και την τιμή του μοντέλου, αλλά σίγουρα θα είναι... για λίγους.