Honda Motocompacto: Η ηλεκτρική επιστροφή του Motocombo


Το αναδιπλούμενο ηλεκτρικό σκούτερ προορίζεται για κίνηση σε μικρές αποστάσεις, με διαστάσεις κατάλληλες για τον αποθηκευτικό χώρο ενός αυτοκινήτου.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 19/9/2023

Ένα από πειράματα της Honda τη δεκαετία του 1980 ήταν το Motocompo, ένα μικρό σκουτεράκι με δίχρονο μονοκύλινδρο κινητήρα 49 cc και 2.5 hp που είχε την ικανότητα να διπλώνει τιμόνι και σέλα για να μετατρέπεται σε μια βαλίτσα με ρόδες. Ο στόχος του ήταν να λειτουργήσει ως “last mile vehicle” δηλαδή να εξυπηρετήσει για τη μετακίνηση από το σημείο που πάρκαρες το αυτοκίνητο μέχρι τον τελικό προορισμό.

Το MotoCombo παράχθηκε από το 1981 ως το 1983, αλλά οι πωλήσεις του δε δικαιολόγησαν την επέκταση της ζωής του πέραν της πρώτης τριετίας, έτσι το όλο σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Ωστόσο οι σύγχρονες συνθήκες το επαναφέρουν στη ζωή, καθώς το νέο ηλεκτρικό Moto Compacto αντιγράφει την ίδια ακριβώς λογική με ηλεκτρική παροχή ισχύος πλέον.

Το σύγχρονο μοντέλο έχει τελική ταχύτητα 25 km/h, την οποία πιάνει από στάση σε 7 δευτερόλεπτα, η ακτίνα δράσης του φτάνει έως 19 χιλιόμετρα, ενώ η μπαταρία του θέλει 3.5 ώρες για μια πλήρη φόρτιση από τελείως άδεια, μέσω ενσωματωμένου φορτιστή.

“Το Motocompacto είναι ένα μοναδικό μοντέλο από τη Honda – διασκεδαστικό και καινοτόμο, συνιστά το απρόσμενο πρόσωπο της ευρύτερης στρατηγικής ηλεκτροκίνησης που ακολουθούμε,” δήλωσε η Jane Nakagawa, αντιπρόεδρος της American Honda Motor Co., Inc. “Θα πωλείται σε συνδυασμό με τα ολοκαίνουργια ηλεκτρικά SUV μας, υποστηρίζοντας τον στόχο μας για απεξάρτηση από τον άνθρακα προσφέροντας στους πελάτες μας πλήρη μετακίνηση μηδενικών ρύπων.”

Το Motocompacto σχεδιάστηκε από μηχανικούς της Honda στο Ohio και την California ως καινοτόμος προσέγγιση στην προσωπική ηλεκτρική μετακίνηση και έχει κατοχυρώσει 32 ευρεσιτεχνίες (πατέντες). Το αναδιπλούμενο Motocompacto μπορεί να μετατραπεί σε μια ελαφριά και πρακτική στην αποθήκευση βαλίτσα για να έχεις μαζί σου στο αυτοκίνητο, στις δημόσιες συγκοινωνίες ή για αποθήκευση σε στενούς χώρους.

Οι διαστάσεις του διπλωμένο είναι 742 mm Μήκος x 90 mm Πλάτος x 536 mm Ύψος, ενώ το πλήρες βάρος του φτάνει στα 19.6 κιλά, με ικανότητα μεταφοράς έως 120 κιλά.

Η Honda σχεδίασε το Motocompacto με επίκεντρο την άνεση, με πλούσια σέλα, γκριπ που προσφέρουν σταθερό πάτημα, αποθηκευτικό χώρο στο σώμα του σκούτερ, ψηφιακό ταχύμετρο, ένδειξη στάθμης μπαταρίας και πρακτική λαβή μεταφοράς. Μέσω μιας εφαρμογής για τηλέφωνα, ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει τις προσωπικές του επιλογές σε φωτισμό και ride modes μέσω Bluetooth.

Στήνεται γύρω από ένα αλουμινένιο πλαίσιο και τροχούς, διαθέτει LED φώτα μπροστά και πίσω, ενώ οι μεγάλες πλευρικές του επιφάνειες προσφέρονται για διακόσμηση με γραφικά επιλογής του χρήστη – έχοντας στο μυαλό και εταιρικές εφαρμογές με τα ανάλογα λογότυπα.

Ατυχώς το Motocompacto προορίζεται σε πρώτη φάση αποκλειστικά για την αμερικανική αγορά και θα διατεθεί μέσω του δικτύου των Honda και Acura στη Βόρεια Αμερική, καθώς και μέσω της ιστοσελίδας motocompacto.honda.com, στην πολύ ευχάριστη τιμή των 995 δολαρίων, δηλαδή περίπου €934 (ισοτιμία 15/9/23).

Η διάθεσή του αναμένεται τον επόμενο μήνα, Νοέμβρη 2023, ενώ στη συνέχεια να επενδυθεί με ασορτί εξοπλισμό που θα περιλαμβάνει κράνος, τσάντα πλάτης, ρουχισμό και άλλα.

Δείτε το και στο σχετικό προωθητικό βίντεο που κυκλοφόρησε η Honda:

JOIN US