Moto Morini Calibro 650 2024


Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια, η Moto Morini επιστρέφει στα cruisers με το Calibro 650, το μοντέλο που «επικαλείται την ισορροπία μεταξύ της ζωής και του μοτοσυκλετισμού».

  • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΙΣΤΙΛΟΓΛΟΥ
  • 11/10/2023

Η Moto Morini αποκάλυψε το νέο Calibro 650 την Τρίτη 10 Οκτωβρίου σε μία ειδική εκδήλωση στο Μιλάνο, σηματοδοτώντας την επιστροφή της στην κατηγορία των cruisers μετά από 30 και πλέον χρόνια. Η νέα Calibro «κάθεται» στην κατηγορία των 650 κυβικών και, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η εταιρεία για το όνομα της, «σου επιτρέπει να βρεις την σωστή ισορροπία μεταξύ της καθημερινής ζωής και της αληθινής ψυχής του μοτοσυκλετιστή, μια μοτοσυκλέτα που σου επιτρέπει να αποστασιοποιηθείς από από τα στερεότυπα και να κινείσαι πέρα από τους κανόνες».

Ο κινητήρας του, είναι δικύλινδρος σε σειρά, βασισμένος σε αυτόν που έχουμε δει ήδη στο XCape: Θα αποδίδει περίπου 60 ίππους (η επίσημη επιβεβαίωση αναμένεται), ενώ θα μπορεί να περιοριστεί στους 48, για οδήγηση από κατόχους διπλώματος A2. Η καμπύλη απόδοσης ροπής αναμένεται να προσαρμοστεί ανάλογα, για καλύτερη αίσθηση και περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές. Κατά τα άλλα, η μοτοσυκλέτα είναι εντελώς νέα, σχεδιασμένη στο Trivolzio της Ιταλίας, στα κεντρικά της Moto Morini.

To πλαίσιο είναι ατσάλινο, διπλής ραχοκοκαλιάς, ενώ το Calibro 650 χρησιμοποιεί τροχούς 18 και 16 ιντσών, εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Στην ανάρτηση, χρησιμοποιείται ανεστραμμένο πιρούνι 41 χιλιοστών, εμπρός, όπως και δύο αμορτισέρ ρυθμιζόμενα στην προφόρτιση, πίσω. Η τελική μετάδοση γίνεται με ιμάντα, κάτι όχι ασυνήθιστο στα cruisers, μιας και κερδίζεις αθόρυβη και ομαλότερη λειτουργία, σε σχέση με την αλυσίδα. Το ύψος σέλας ανακοινώνεται μόλις στα 720 χιλιοστά από το έδαφος, με προφανή τα οφέλη στην άνεση και στην ευκολία οδήγησης, από αναβάτες και αναβάτριες οποιουδήποτε αναστήματος. Στα φρένα, διακρίνεται η χρήση εξαρτημάτων J.Juan, με δίσκους εμπρός και πίσω (320 και 255 χιλιοστών, αντίστοιχα).

Στις ευκολίες προς τον αναβάτη, αξίζει να αναφέρουμε την χρήση ψηφιακής οθόνης πολλαπλών ενδείξεων, ενώ όπως βλέπουμε από τις φωτογραφίες του μοντέλου που εμφανίστηκαν στα διεθνή μέσα, η μορφή του οργάνου θα θυμίζει αναλογικό «ρολόι», ταιριάζοντας με το όλο στυλ του μοντέλου. Προσέξτε επίσης τους διακόπτες, που θυμίζουν ξεκάθαρα Harley μοτοσυκλέτες.

Περιμένουμε περισσότερα για το μοντέλο, όσον αφορά και την αγορά μας, πιθανότατα στα πλαίσια της EICMA.