Triumph Daytona 660 2024


Η νέα Triumph Daytona 660 αφήνει πίσω το σκληροπυρηνικό παρελθόν της οικογένειας και ξανασυστήνεται με αυξημένο το αίσθημα πρακτικότητας.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΙΣΤΙΛΟΓΛΟΥ
  • 9/1/2024

Στη νέα μηχανολογική βάση του τρικύλινδρου των 660 κ.εκ., γεννιέται η νέα Triumph Daytona, η οποία αφήνει στην ιστορία το σκληροπυρηνικό παρελθόν της και ξανασυστήνεται, ως μια σπορ μοτοσυκλέτα με αυξημένο το αίσθημα πρακτικότητας και πολλαπλότητας ρόλων.

Επιβεβαιώνοντςας σωρεία φημών που κυκλοφόρησαν, σχεδόν από την παρουσίαση των Trident και Tiger 660, η Triumph προσθέτει στην γκάμα της την νέα Daytona 660 2024. Ένα όνομα με σημαντική ιστορία για την εταιρεία του Hinckley, αφού βάφτισε το supersport της νέας εποχής της -πρώτα τετρακύλινδρο σε 600 και 650 κυβικά, έπειτα τρικύλινδρο στα 675 κυβικά μέχρι την διακοπή της διάθεσης του.

Το νέο Daytona 660 αναφέρεται σχεδιαστικά στην χαρακτηριστική μορφή των προκατόχων του, με το απαραίτητο φρεσκάρισμα για το 2024. Τα φωτιστικά σώματα είναι LED, ενώ το μοντέλο θα έρχεται σε 3 χρωματικούς συνδυασμούς, τουλάχιστον εν αρχή, με έντονα γραφικά «660» στην επιφάνεια του.

Ο γνωστός τρικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 660 κυβικών, είναι ισχυρότερος από αυτόν των Tiger 660 και Trident 660, αποδίδοντας 95 ίππους στις 11.250 στροφές, με τον «κόφτη» να επεμβαίνει στις 12.650 σ.α.λ.. Η μέγιστη ροπή αγγίζει τα 7 kgm, ενώ πάνω από το 80% αυτής «είναι διαθέσιμο από τις 3.125 στροφές», προφανώς στοχεύοντας σε έναν απόλυτα ελαστικό κινητήρα που μπορεί να χρησιμοποιείται και μακριά από τις υψηλές στροφές του. Ο συμπλέκτης είναι ολίσθησης-υποβοήθησης και το σασμάν φέρει 6 σχέσεις, με quickshifter στην λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Triumph ανακοινώνει ότι τα διαστήματα μεταξύ των μεγάλων σέρβις ορίζονται στα 16.000 χιλιόμετρα ή στους 12 μήνες, όποιο έρθει πρώτο.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα, περιλαμβάνεται Traction Control με δυνατότητα απενεργοποίησης, όπως και 3 χαρτογραφήσεις ισχύος (Sport, Road, Rain) και πλήρως ηλεκτρονικό γκάζι ride-by-wire.

Εργονομικά, το νέο Daytona 660 2024 φέρει άνω τιμονόπλακα με ενσωματωμένα «κλιπ-ον» για μια σπορ μεν θέση οδήγησης, αλλά όχι υπερβολική. Το ύψος σέλας είναι στα 810 χιλιοστά, ενώ στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχει και χαμηλότερη επιλογή, στα 785 χιλιοστά. Ο συνεπιβάτης έχει χωριστό πίσω σελάκι.

Σε επίπεδο στησίματος και περιφερειακών, η Triumph επιστρατεύει την Showa με πιρούνι USD 41 χιλιοστών εμπρός, ενώ το αμορτισέρ πίσω ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση, με εξωτερικό ρυθμιστή. Στα φρένα, εμπρός χρησιμοποιούνται ακτινικές 4πίστονες δαγκάνες, που δαγκώνουν δίσκους 310 χιλιοστών, και έναν δίσκο πίσω. Το σύστημα περιλαμβάνει μονάδα ABS της Continental, στάνταρ μεταλλικά σωληνάκια εμπρός, ενώ τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα νέα Michelin Power 6.  Οι τροχοί είναι μικρού βάρους, 5άκτινοι από αλουμίνιο. Το βάρος της Daytona 660 ανακοινώνεται στα 201 κιλά, έτοιμη για οδήγηση.

Οι ενδείξεις απεικονίζονται σε ένα συνδυαστικό όργανο LCD και TFT, με την δυνατότητα σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο να υπάρχει στον εξτρά εξοπλισμό, προσφέροντας επίσης και πλοήγηση turn-by-turn, μαζί με δυνατότητα ακρόασης μουσικής και χρήσης τηλεφώνου.

Πλούσια ανακοινώνεται και η λίστα των εξτρά, που μπορείς να αποκτήσεις για το νέο Daytona 660 2024, στα οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων: Θερμαινόμενα γκριπ, καπάκι «μονόσελο», ποικιλία billet αξεσουάρ έτοιμα για χρήση και στην πίστα όπως τάπα πλήρωσης λαδιού, μπομπίνες για Paddock stand και δοχείο υγρών φρένων πίσω, θερμαινόμενα γκριπ, θύρα παροχής ρεύματος USB κάτω από την σέλα, σύστημα απεικόνισης πίεσης ελαστικών TPMS αλλά και επιλογές αποσκευών και συναγερμού με GPS Tracker.