Yamaha ΜΤ-09 2024: 10η επέτειος με facelift και σημαντικές αλλαγές


Η Yamaha παρουσίασε την νέα MT-09 2024. Μία από τις πιο επιτυχημένες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας της, μπαίνει αισίως στην 10η χρονιά της στις αγορές και, αυτή την φορά, η εμφάνιση της είναι πιο ριζοσπαστική από ποτέ.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΙΣΤΙΛΟΓΛΟΥ
  • 1/11/2023

Η Yamaha παρουσίασε την νέα MT-09 2024. Μία από τις πιο επιτυχημένες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας της, μπαίνει αισίως στην 10η χρονιά της στις αγορές και, αυτή την φορά, η εμφάνιση της είναι πιο ριζοσπαστική από ποτέ. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν πολλές κουβέντες για το look του μοντέλου, το οποίο καταφέρνει να γίνει ακόμα πιο «εξωγήινο», ακόμα πιο επιθετικό. Όμως η MT-09 2024 έρχεται με πολλές αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα.

Πέρα από την νέα εμφάνιση, με νέο «μούτρο» και φωτιστικό σώμα, νέα είναι και η σχεδίαση του ρεζερβουάρ, για πιο άνετες «κινήσεις» του αναβάτη στην μοτοσυκλέτα, ενώ πιο επιθετική είναι η θέση οδήγησης. Το τιμόνι είναι χαμηλότερα και μπορεί να ρυθμιστεί σε 2 θέσεις, τα μαρσπιέ είναι ανασχεδιασμένα και τοποθετημένα 30,6 χιλιοστά πιο πίσω, αλλά και 9,5 χιλιοστά πιο ψηλά, προσφέροντας και δυνατότητα ρύθμισης σε 2 θέσεις. Πλέον, διαχωρίζονται οι σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη, τόσο για αύξηση της άνεσης όσο κα για καλύτερη στήριξη του αναβάτη, ενώ κάτω από την σέλα προσφέρεται θύρα παροχής ρεύματος USB.

Τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη είναι επίσης ανασχεδιασμένα και τοποθετημένα κάτω από το υποπλαίσιο, ενώ το κόψιμο του τιμονιού έχει αυξηθεί. Οι ποδομοχλοί φρένου και ταχυτήτων είναι κατασκευασμένοι πλέον από αλουμίνιο, με ιδιαίτερη έμφαση στο να είναι πιο λειτουργική, ιδίως αυτός των ταχυτήτων, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Yamaha.

Ευχάριστα τα νέα από το... μηχανοστάσιο, αφού ο τρικύλινδρος κινητήρας διατηρεί όλη την ισχύ του, στους 120 ίππους, παρά το ότι συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές Euro 5 . Στα ηλεκτρονικά προστίθεται και η πλατφόρμα Yamaha Ride Control, που ρυθμίζει τις παραμέτρους του κινητήρα σύμφωνα με τις εντολές του αναβάτη. Προσφέρονται 3 χαρτογραφήσεις ισχύος, Street, Sport και Rain, μαζί με δύο «Custom» που ρθιμίζονται από τον αναβάτη. Σύμμαχος στον έλεγχο της μοτοσυκλέτας είναι η πλατφόρμα IMU που προέρχεται από το R1, ελέγχοντας τα ηλεκτρονικά συστήματα:

- Traction Control και σύστημα ελέγχου ολίσθησης πίσω τροχού SCS

- Σύστημα περιορισμού της σούζας LIF

- Σύστημα ελέγχου εμπρός φρένου BC

Τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι εκ νέου ρυθμισμένα, με την προσθήκη συστήματος αναγνώρισης μπλοκαρίσματος πίσω τροχού BSR, που αποτρέπει την ανεπιθύμητη αυτή συμπεριφορά σε συνθήκες απότομων κατεβασμάτων, όταν ο συμπλέκτης ολίσθησης-υποβοήθησης βρίσκεται στα όρια του.

Παράλληλα, το μοντέλο αποκτά αυτόματα φλας με διπλή λειτουργία: Αλλαγή λωρίδας και στροφή, ανάλογα με το πως ο αναβάτης θα πατήσει τον διακόπτη. Παράλληλα, τα φλας απενεργοποιούνται αυτόματα, ενώ υπάρχει και σύστημα προειδοποίησης πέδησης έκτακτης ανάγκης, ενεργοποιώντας έντονα τα πίσω φωτιστικά σώματα στο απότομο φρενάρισμα. Τέλος, προβλέπεται και Cruise Control από την βασική έκδοση, που λειτουργεί με την επιλογή της 3ης σχέσης και άνω.

Περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες για την διαθεσιμότητα και την τιμή του Yamaha MT-09 2024 και στην Ελλάδα.

JOIN US